Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2017 15:23 - Междусъседски войни
Автор: vhodmanager Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 371 Коментари: 0 Гласове:
0



 Отношенията между съседите във входове често са толкова разнообразни и комични, че стават повод за телевизионни поредици като „Етажна собственост“ и „Щурите съседи“. Те са много добър пример за едно мини общество - как хората се организират, общуват, вземат решения , взаимодействат си. В България понятието „Етажна собственост“  съществува от сравнително скоро време , от появата на ЗУЕС „ Закон за управление на етажна собственост“    на 01.05.2009г. и урежда обществените отношения, свързани с управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, както  правата и задълженията на собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти или на части от тях.  От 2014г. ЗУЕС позволява юридическо лице да бъде домоуправител в една етажна собственост.  Реално от тогава започва истинското функциониране на фирмите за „Професионален домоуправител“ . Какво печелим от това и какво губим? Колко е развит този бранш  и какво ни предлагат ?

Първо ще разгледаме разновидностите на бранша, защото понятията не са много ясни и често се бъркат в представата  ни за услугата.  Има различни видове сгради. Поради тази причина има и различни начини на управление – „Фасилити мениджмънт“, Пропърти мениджмънт“ и „Поддръжка и управление на Етажна собственост.
Според най-популярното определение, фасилити мениджмънтът включва всички дейности, които не са основен бизнес на компанията - т.е. всички поддържащи дейности. Като основна отговорност на фасилити мениджмънта може да се посочи грижата за безопасността на ползвателите на сградите и съоръженията. Фасилити мениджърите се грижат и за комфорта на обитателите на сградата - да им е хладно през лятото, топло през зимата. От друга страна този комфорт струва пари на собствениците/наемателите на сградата. Именно фасилити мениджърите трябва да следят за намаляването и оптимизирането на тези разходи. „Пропърти мениджмънтът“ е услуга, която представлява цялостно управление на недвижимата собственост. Тя включва финансов и маркетингов мениджмънт, контрол на фасилити мениджмънта, както и  връзки с наемателите.След като разяснихме последните две, вече може да ги разграничим от „Професионален домоуправител“ или казано
поддръжка и управление на Етажна собственост. Основната идея на професионалния домоуправител е да осигури спокойствие на собствениците на сградата, за която се грижи като им спести време и  пари. Управлява етажната собственост, представлява обекта пред общински и държавни органи и/или институции, организира общи събрания на етажната собственост, както и неотложни или планирани ремонтни дейности. Също така управлява и заплаща дължимите такси към етажната собственост – ремонти, електричество, асансьорни разноски, управлява каса,  Професионалният домоуправител е запознат с всички законови и нормативни уредби, информира се своевременно за техните промени и нововъведения и в резултат на това има компетенцията да изказва своето становище по спорни въпроси, а също така да организира отношенията с компаниите, доставящи услуги на сградата (вода, ток, отопление и др. Съществуват различни професионални домоуправители. Някои се състоят от един или двама души, които се занимават с всичко във Вашия вход. Други работят на отдели. Съществуват такива, които се водят фирми, но дори не са юридическо лице. Можете да се натъкнете на всякакви видове, тъй като предлагането е огромно и всеки вход може да избере за себе си кой от вариантите му е най-изгоден. Цените разбира се, отново варират. Някои от фирмите имат фиксирани цени на апартамент или на обитател, други Ви дават такава само след оглед.
Във втората част  ще разгледаме разликите мужду фирмите на пазара и услугите, които предоставят. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vhodmanager
Категория: Други
Прочетен: 28784
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930